Todellinen Black Friday

Lupasin jossain vaiheessa kirjoitella espanjalaisesta projektista ja ehkä tässä koleassa iltapäivässä siihen on nyt oiva paikka.  Olen tässä muutaman päivän kalistellut hampaita kylmässä muun kiireen keskellä. Voi sanoa että pari viimeistä lumen ja rännän päivää ovat olleet kyllä auton renkaan vaihtajan painajaiset tai onnen potku, riippuen näkökulmasta.

20151127_151159495_iOS

Malaga

 

Asunnon ostajan kärpänen purasee

Opintoreissulla ollessa loka-marraskuussa olin aika tiiviisti ihmetellyt Aurinkorannikon asuntokaupan tilannetta, kun lopulta itsekin lankesin samaan varjoon.  Alussa tässä projektissa mentiin intuutiolla, sitten alkoi jo hirvittää ja lopussa käännettiin asia jo voitoksi. Tässä vaiheessa projekti oli kuitenkin vielä tekemättä vaille valmis, kuten meillä savossa tuppaa monesti olemaan.

Olin pyöritellyt mielessä reissun aikana, että jos siitä meidän ”opiskelijakämpän” läheltä löytäisi huonokuntoisen myynnissä olevan asunnon. Sellaisen voisi joku päivä halavalla hankkia, rempata ja sitten heti myydä tai vuokrata. Pisnes-Kuappila oli räknäillyt että asuntojan hintojen nousu saa aikaa väkisinkin arvonnousua Aurinkorannikolla. Asuntojen hinnathan on pitkään jatkuneen laman jäljiltä viime syksynäkin vielä jopa 2002 vuoden tasolla.  Ja tällä hetkellä Espanjan talous taitaa kasvaa kuitenkin nopeiten koko Euroopassa.  Jotain tuossa oliiviöljyjen ja turismin kohdalla paikallinen hallitus on tehnyt oikein ja paremmin kuin rakkaassa, niin sivistyneessä isänmaassa.

20151128_121447000_iOS

Yksi iltapäivä rannalla makaillessa ja tyttären lentoa odotellessa näin halvimman asunnon hinnan koko aikana ja vielä sillä sympaattisella sivukadulla josta tykkäsin.  Seuraavana aamuna mentiin sitten katsomaan espanjalaisittain jo kerran myöhästynyttä ja peruttua näyttöä.  Minuun iski asunnossa vaarallinen ajatus, jospa oikeasti tällaisen ostaisin.

Asuntoa katsomassa

Tyttäreni ja muutaman muun suomalaisen asunnon ostajan kanssa asuntoa katsellessa mietin että ei tää nyt ole ihan sitä mitä haen.  Tässä kyllä edullinen hinta ja erinomainen sijainti. Mutta asunnon kunto huono, pimeä, ei ollenkaan terassia, eikä hissiä. Tosin vain kymmenen askelta portaita kapeassa ja huonossa kunnossa olevassa rappukäytävässä ja katolla ruma mutta aurinkoinen patio.  Espanajalainen pieni viiden perheen kerrostalo, pienessä korttelissa.

Minä kun joskus teen asioita fiiliksellä niin asunnosta ulos kävellessä tytär nyökkäsi hyväksyvästi ja huomasin sanovani välittäjälle että tarjoan nyt jotain ja se on liikaa, mutta silläpä tuon varmaan saan.  Ei kukaan täysijärkinen näin toimi.  Mutta fiilis-Kuappila kyllä välillä toimii. Eipä mitään, lähdettiin päiväksi Malagaan odottelemaan miten käy.

Churrot auttaa lähes kaikkeen

20151127_164258410_iOS

Churrot Malagan vanhassa kaupungissa

 

Uudessa satamassa alkoi tulla kuuma joten mentiin rantsulle.  Sieltä matka jatkui kaupunkiin, olihan Black Friday ja joulukadun avaus.  Minä opin sinä päivänä tietämään mitä naisten niin paljon puhuma Black Friday tarkoittaa.  Tämä minun ostos ei tule mahtumaan Zaran paperikassiin.  Välittäjä soittaa kun olemme saaneet churrot eteemme… tervetuloa iltamyöhällä virallista tarjousta allekirjoittamaan.  Tästä se sitten lähti.

IMG_2157

Malagan uuteen satamaan oli Microsoftin perustaja Paul Allen saanut 126 metrisen Octopus-jahdin mahtumaan. Muutama Windows-lisenssi on hyvällä katteella myyty.

 

Hei me vedätetään

Sitten alkoi espanjalaisen välittäjän vedätyssarja, jossa lopulta suomalaista välittäjää viilasi hän linssiin ja  jossa minä turvauduin pakokauhussa suomalais-fuengirolaiseen lakimieheen. Tälle ”lakimiehelle” iso kiitos, koska taas hänen vilpilliset ja erikoiset keinot minun asian hoidossa avasi lopullisesti silmäni. Jos kerta suomalainen toimii vilpillisesti, niin täällä silloin kaikki vedättää jos et pidä varaasi.  No asiat oikeni ja kaupat syntyi vuoden viimeisenä mahdollisena päivänä, tosin ilman ketkua lakimiestä mutta tehokkaan asianhoitajan avulla minun Suomesta sählätessä mukana.  Ennakkomaksua omasta työstään tuo ketku lakimies ei tosin palauttanut, ei tietenkään. Sen edestään löytää, minkä taakseen jättää.

Jouluna mieli kirkastuu


Joulun aikana jo koto-Suomessa kinkua syödessä muistelin että olin noin 20 vuotta sitten  päättänyt omistavani Espanjasta loma-asunnon.  Siinä sinappia pyyhkiessä ymmärsin kääntää tappiot voitoksi ja perheen suosiollisella avustuksella päätettiin että asuntoa ei vuokrata, ei myydä,  vaan pidetään se perhana!   Tehdään siitä oma loma-asunto, citykämppä.  Tämä olikin toiseksi paras päätös viime vuonna, muuten.

IMG_2494

Ahdas ja huonokuntoinen rappukäytävä

 

Tässä vaiheessa ennen tuota hyvää päätöstä, olin jo katunut kauppaa nimittäin parikin kertaa.  Mutta en enää.

IMG_2541

Käsin tuherretut kuvat oli apuna hahmottamaan remonttia.

 

Tammikuussa palasin -25 c Suomesta 45 astetta lämpimämmälle rikospaikalle ja kilpailutin remontin tekijät. Oma kuva asunnosta oli kirkastunut koko ajan, mutta tuon viikon aikana sekin muuttui pariinkin kertaan. Olen äärimmäisen onnekas kun osasin valita suomalaisen ammattimiehen hankkeeseen toki loppusuoralla oli kyllä ihan hyvä espanjalainenkin vaihtoehto.  Kylläpä Kuappilan kelpasi paistatella reissun loppupäivät ennen paluuta.

Maaliskuussa käytiin katsomassa remontin valmistumista ja lomailemassa.  Ja tällä viikolla vihdoin itse remontti on valmis. Näin saatiin syntymäpäivälahjat molemmille whatsup kuvien muodossa.  Muita lahjoja ei toisillemme annettu.

Näin ne aikanaan 90-luvulla tehdyt tavoitteet wieniläisessä kellariravintolassa toteutui tuolta osin.

Remontti tiivistettynä


Tästä voisi kirjoittaa paljonkin, mutta kuvat kertovat tarinan.  Teimme asunnon aika perusteellisen uusimisen.

Vanha ja uusi keittiö

Seinät ja katto sai uuden pinnan. Lattia laatoitettiin koko alueelta. Ikkunat vaihdettiin ja yhtä suurrennettiin.  Ovet vaihdettiin. Karmit ja listat uusittiin.  Sähkörasian kannet uusittiin, uusia pistorasioita ja valopisteitä lisättiin.  Pääsulake nostettiin. Osa sähkökaapeleista uusittiin.  Vesiputket oli uusittu jossain vaiheessa asunnossa aiemmin.

Olohuone ennen ja nyt

 

Vanha ja uusi kylppäri

Keittiö ja kylppäri  uusittiin kokonaan. Ilmanlämpöpumppu lisättiin viilentämiseen ja lämmittämiseen.

 

Vanha ja uusi makuuhuone

Makuuhuoneen pinnat uusittiin ja vanha vaatekaappi sai uuden elämän.  Haasteena tulee kuinka saa ajatellun sängyn tulemaan pienestä porraskäytävästä. Ja lisäksi makuuhuone on pienehkö.

Malagan Ikea

Kävimme rempan valmistumista odotellessa Kuopion Ikeassa etsimässä kalusteet lusikasta sohvaan ja ostoslista ja vertailimme että samat löytyy Malagan Ikeasta. Lista lähti sähköisesti kohti Espanjaa.  Asunto saa jonkunlaiset kalusteet lähiaikoina. Mutta palataan tähän ehkä myöhemmin.

Välimatkat asunnolta (ajat hihasta)

Juna-asema 3 min, linja-auto pysäkki 2 min, taxi 2 min.
Ruokakauppa 3 min.  Muita kauppoja 2 min. Baareja (futis) kymmeniä 5 min, ruokaravintoloita myös 5 min.
Rannalle riippuen läpyköistä n 5 min.
Junalla: lento-asema 30 min, Malga 40 min, Malgan asemalta Cordopa 1 h, Madrid 2.5 h, Barcelona 2.5 h, Sevilla 2 h.
Bussilla : Granada 1.5 h, Cadiz 4h
Lentäen : Suomi 4 h, Madrid 1 h, Barcelona 1 h, Las Palmas ja Mallorca…

Ja matka jatkuu

Joku anonyymi laittoi minulla aiemmin viestin luettuaan Espanjassa oleilustani,  että mikset viettänyt aikaa vaikka Kuubassa.  Ei tarvinne enää perustella.

Remontti pysyi budjetin sisällä ja suurin piirtein sovittussa aikataulussa. Ammattimies osaa asiansa.  Aika komee fiilis kun projekti onnistui. Ja matkamme jatkuu…

Valoa viikonloppuun !

t. herra 49
En laittanut henkilöiden nimiä näkyviin kirjoitukseen mutta kiitoksia kaikille matkaan osallistuneille, erilaisista avuista ja vinkeistä ja varsinkin projektin tekijöille.  Jos joku haluaa suosituksia esimerkiksi hyvästä remontin tekijästä tai välittäjistä.  Suosittelemme.

FullSizeRender

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti